Jackie

Mijn man kan sterven, mijn zwager kan sterven, twintigduizend, honderdduizend andere mensen kunnen sterven, in de jungle? Ja, voor mij part ook in Vietnam! Dat kan mij toch niet schelen waar, wie maakt dat wat uit.

Twee sensatie beluste vrouwen kruipen in de huid van Jackie Kennedy. Ze hunkeren ernaar om net als Jackie te zijn: een prinsesje met modieuze kleren, een te grote zonnebril, een onbeperkte voorraad aan Gauloises sigaretten en bovenal met de hersens van haar man in hun schoot.

JACKIE is geïnspireerd door de tekst Jackie van Nobelprijswinnares Elfride Jelinek en vermengd met authentiek beeld- en geluidsmateriaal. Haeck en Bogaert tonen in eerste instantie hun icoon en creëren een verhaal dat door haar herkenbare problematiek universeel vrouwelijk wordt. Jackie wordt bijna gereduceerd tot een object, maar langzaamaan vervaagt de wereld van de schone schijn en wordt ze omringd door de alom aanwezige dood.

In een wereld van Panama Papers en Donald Trumps onderzoeken ze ook vragen als: Wie zijn de mensen die ons leiden? Wie zijn de mensen aan de macht? Welke persoon schuilt achter de politieke figuur? Welke kant sturen zij ons op? Welk spelletje spelen zij en wie spelen met hen mee? Wat doet macht met een mens? En welk gevaar schuilt in de politicus als celebrity?

Concept en spel: Sarah Haeck en Lola Bogaert.
Coaching: Mara van Vlijmen.
Dramaturgisch advies: Klaas Tindemans.
Techniek: Hanne Dick.
Geluidsontwerp: Tim Thielemans.

In de media

  • Monty Kultuurfaktorij

    2016-2018